Bli en SUP(er)-mamma!

Visste du at stand-up paddle boarding (SUP) er en av de aktiviteter som vokser raskest? Når du glir bortover blikkstille hav, stressnivået synker og hodet får et etterlengtet avbrekk.  Balansen får kjørt seg og det er strålende trening for kjernemusklatur i mage/rygg. Synes du paddling på et surfbrett er et slit? Da kan SUP være et alternativ, selv om sinte surfere vil forsøke å jage deg bort fra gode spots.

20150711_TS_SUP Kanalen1

Jeg ble introdusert til SUP på en tur til Maui i 2011. Det var lite vind og windsurfingen lot vente på seg. Vi besøkte de vakre Lahaina-strendene på sørsiden. Etter første økt var jeg bitt av basillen. En av årsakene til dette er at SUP er en aktivitet hvor du raskt opplever en mestringsfølelse. I starten benyttes et stort brett. Du vil oppleve gleden av å ta deg raskt rundt på vannet. Min erfaring var at jeg i løpet av første dag kunne padle ut i de små nybegynnervennlige bølgene. Det tok litt tid før jeg klarte å ta en bølge, men en herlig følelse når den endelig satt.

SUPing på blikkstille vann i Grimstad ved Marivoll

I forrige uke var det ikke varmt vann og bølger. Vi var på hytta i Grimstad, og jeg tok en morgenrunde rundt Marivoll med SUPen. Dette er en tur på ca 1 time. Den går gjennom rolig viker og kanal, men jeg må ut på havet den siste biten rundt til hytta. Det jeg liker med SUP er at det er en aktivitet hvor jeg kobler helt ut og får trent balanse og kjernemuskulatur. I tillegg gir padlingen styrke i rygg, skuldre og armer. Dette kommer godt med etter en tvillinggraviditet!

Det er også en utrolig fin måte å få oppleve naturen. Jeg vil si at SUP er sommerens turlangrenn. Det er som å gå på tur på vannet. Ettersom du er oppreist har du god oversikt. Du vil se kjente og ukjente steder med nye øyne. Og du ser godt hva som rører seg i havet. I dag så jeg mest blåeog røde brennmaneter langs kysten. Wæææhhh.. en god motivasjon til å holde seg på brettet.

Følg Cecilia på Facebook!

Dette bør du tenke på før innkjøp av SUP

Vi har SUPet i flere år, men det var først i år at vi endelig kjøpte et brett.

20150711_TS_Vår SUP

Dersom du har lyst å bli en SUPer så vil jeg råde deg til å tenke på følgende:

Prøv før du kjøper. Det er nok av folk som har garasjen og hytteboden full av ubrukt utstyr! Det er mulig å leie SUP flere steder eller lån av venner. Husk at du skal ha både et brett og en åre som du trives med. Eksempelvis på Kongen Marina i Oslo kan du leie en SUP Naish Nalu for 100 kr pr time. Sup.no har utsalg på Fornebu, og her kan du prøve brettene på vannet før et evt kjøp.

Hvilket nivå er du (og de som skal bruke SUPen) på? Er du helt ny eller har du prøvd litt? Kanskje det er et brett til hele familien fra 10 kg til 100 kg. Da vi skulle kjøpe ønsket vi et som passet til begge, både gi utfordring, men også nok stabilitet. Vi trenger ikke to brett. Vanligvis er en med barna, mens den andre tar seg en padletur, så her måtte vi kompromisse.

Hvor og hvordan skal du bruke SUPen? Flatt vann, bølger, korte, lengre turer, yoga eller kanskje en kombinasjon. Kanskje du trenger en SUP hvor du kan feste litt oppakning? Det er utrolig mange ulike modeller, som alle har ulike mål, vekt og shapes. Igjen er det viktig å spørre selgeren eller andre til råds. Dersom du går til anerkjente forhandlere som nevnt nedenfor er du sikret gode råd. Vi bruker vår mest til mindre turer inntil ca 2 timer i fjorder eller på havet. I tillegg ønsket vi å ha et brett som var litt ustablit for litt ekstra trening.

Woman question

Har du plass i boden og hvordan skal du reise med SUPen? Det finnes to typer SUPs,  oppblåsbare eller harde brett. Oppblåsbare tar mindre plass og er lettere å ha med på tur. Vi har ofte med flere brett på reiser, men kjører stort sett bil. Det stables i høyden. Inni bilen er det jo bare stæsj til barna.

Hvor penger kan du bruke? SUP er ganske dyrt, synes jeg. Lommeboken vil derfor tvinge fram noen kompromisser. Du kan finne brett fra kr 3.000 til over kr 20.000. Så igjen, viktig å gjøre en helhetlig vurdering av bruksområder og hyppighet. Uansett, er det viktig å lese seg opp eller spørre noen som har god greie på SUP, direkte eller via nettsteder. Du kan fort kjøpe katta-i-sekken av en ivrig og uviten selger. Vårt brett, en Starboard Pocket Rocket 130 liter, fikk vi kjøpt brukt.

Padleåren! Den må vi ikke glemme. Her er det to alternativer, justerbare eller fast lengde. Justerbare (vario) er fint når padlerne har ulik høyde, men du kompromisser på vekt og stivhet. Faste årer har en gitt lengde, og vil vanligvis være stivere. Årene er laget av aluminium, karbon, etc, noe som igjen påvirker prisen. Vi kjøpte vår åre, Ke Nalu, på aloha.no. Den av karbon og veldig lett!

Fire tips for en bedre opplevelse

  1. Finn riktig balansepunkt på brettet. Dette vil gi deg økt stabilitet og fart. Prøv deg litt frem og tilbake. Det er ikke lett å forflytte føttene i starten, men med litt tåkravling klarer du det. Ha gjerne en på land som kan se hvordan SUP glir gjennom vannet, og som kan gi deg tilbakemelding.
  2. Bøy knærne litt. Da oppnår du stabilitet og er klar til å håndtere brettets bevegelser ved bølger o.l. Det er ikke lett å stabilisere med stive knær.
  3. Ha riktig lengde på åren. Jeg vil si at ca 25 cm over din høyde er en tommelfingerregel for en nybegynner.
  4. Åren skal være vinklet fremover. Dette er kanskje den mest vanlige feilen. Det føles mest riktig å ha åren vinklet bakover. Dette er helt feil og ser veldig amatørmessig ut. 🙂

20150711_TS_SUP Kanalen3

Hvor kjøpe SUP?

Butikker med et godt SUP-utvalg er sup.no, Seasport, srfsnosk8.no, Whitewater, Fluid, aloha.no og ikke glem Finn.no!

Har du noen spørsmål eller hva er dine tips som kan hjelpe nybegynnere? Benytt gjerne kommentar feltet nedenfor.

I morgen skal jeg poste et innlegg om mine SUP-vettregler!

Følg Cecilia på Facebook!

Lykke til og god tur!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *