SUP-vettreglene

Jeg tar alltid forhåndsregler når jeg skal ut på vannet, men forrige SUP-tur ble en kraftprøve. Det begynte å blåse, men med min intens padling kom jeg meg helskinnet hjem! SUP er, for de aller fleste, en lavrisikosport. Det går ikke fort og om du mister balansen, faller du jo bare i vannet. Sjøveisreglene gjelder også for en SUPer, men mine råd er å ta hensyn til disse  seks forholdene.

1) Sjekk værmeldingen, spesielt vindmeldingen. Det er en drøm å padle medvinds, men husk at du skal hjem igjen. Det var vinden som overrasket meg i dag. Motvind hele veien hjem, og sjøen ble mer og mer «choppy». Jeg har også en blodsliterfaring fra en ferie på Kapp Verde. 30 minutters smilende padling over en liten bukt, gikk raskt over til ett to-timers slit på vei hjem. Om vinden kommer, så kan det hjelpe å padle knestående. Vinden får ikke like godt tak i deg og balansepunktet er lavere.

2) Si fra hvor du drar og hvor lenge du planlegger å være ute. Ta gjerne med en mobiltelefon. Jeg har ofte mobilen i plastpose inni våtdrakten.

3) Kle deg etter forholdene. Våtdrakt er ofte nødvendig i Norge. På fine sommerdager er det godt med skjorts og t-skjorte. Noen SUPer kommer med stropper, slik at du kan ha med klær etc i en vanntatt sekk.

4) Bruk leash. Å miste brettet kan utgjøre en fare for deg og andre. Brettet er tungt og treffer det andre, kan utfallet bli veldig tragisk. Så tenk på egen og andres sikkerhet. Jeg må innrømme at jeg synder litt her, ettersom jeg sjelden bruker leash på flattvann, men alltid i bølger eller elver.

Caucasian woman on stand up paddle board

5) Beskytt deg selv. Solstråler reflekterer på vannet, selv om det er overskyet. Så SUPing er en ypperlig aktivitet for en gyllen tan, men du kan fort bli brent. Husk topplokket, føtter og hender. Bruk også solbriller, men de synker fort om du stuper i sjøen.

6) Sett deg inn i sjøveisreglene. Enkelt forklart, så har motoriserte kjøretøy har vikeplikt for SUPere. SUPeren har vikeplikt for seilbåter som kommer fra styrbord og nyttefartøy (eks. bilferjer, danskebåten kjører ikke rundt deg :)). Dersom du SUPer i leden, så hold til styrbord. De båtførere fleste tar hensyn til SUPere. Står du oppreist er du vanligvis godt synlig. Likevel er det viktig å være aktiv og ikke stole på at andre ser deg og kan sjøveisreglene. Jeg følger spesielt med på båter med vannski/wakeboard etc bak. Båtføreren kan fort se mer bakover enn fremover.

God og trygg tur!

Cecilia 🙂

Følg Cecilia på Facebook!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *