Alle barn har rett til lik omsorg!

Har dere tvillinger? Får dere dobbelt så lang permisjon da? Haha…nei, vi har fem uker ekstra. Tvillingforeldrene er på krigsstien! Vi mener at alle barn har rett til lik omsorg, og rettighetene må bedres. Jeg håper du vil støtte vårt opprop!

6.oktober 2014 ble vi foreldre til to herlige tvillinggutter. I dag er de 10 måneder! Egentlig skulle de vært bare syv måneder, men som tvillinger flest ble de født for tidlig.

image

Vel hjemme var det dobbel mating, dobbel bleieskift, dobbel skrik, dobbel nattevåk og dobbel kos og glede. I tillegg hang premature opplevelser, som frykten for pustestopp og utfordringer med mating, over oss. Vi fryktet også RS-smitte, så minimalt med besøk den første tiden.

De første ukene hjemme sov de mye, etterhvert krevde de mer og mer oppmerksomhet. En periode var det tilnærmet umulig å være alene hjemme. Når den ene trillet, kunne den andre trene eller sove, men det endte ofte med at huset måtte ryddes og klær vaskes. Barseltreff, kafébesøk og babysvømming kunne jeg bare drømme om. Som tvillingmødre fleåst var jeg mye alene hjemme med barna, og trillet og trillet.

Når jeg tenker tilbake, så skjønner jeg ikke hvordan vi klarte det. Jeg gruet
meg veldig til min samboer skulle begynne å jobbe. Det gikk bra, takket være at min samboers fleksible arbeidstider, veldig hjelpsomme besteforeldre, stramme rutiner og et hus som er rigget for tvillinglogistikk. Jeg har også en sterk psyke og en arbeidskapasitet, men begge deler har vært satt på en hard prøve det siste året! Guttene er vår glede, vår lykke, vårt alt, og de er en dobbel heldøgnsjobb (som vi aldri ville vært foruten)!

Hvor det har blitt av de fem ekstra tvillingukene aner jeg ikke. Det som er helt sikkert er at det første året med tvillinger er svært krevende. Begge barna fortjener to hender og et fang hver, spesielt den første tiden.

Tvillingmødre har en høy risiko for depresjon

Frustrated Mother Suffering From Post Natal Depression
Foto: Fotolia

Det er ca 1000 tvillingfødsler årlig i Norge. En studie utført av forskere ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo viste at tvillingmødre har 77 % høyere risiko for å bli deprimerte enn andre mødre. For flere kommer depresjonen mer enn ett år etter at barna ble født, noe som kan tyde på at den psykiske helsen svekkes over tid.

Jeg kunne ikke finne noen norske studier vedrørende tvilling-/trillingforeldre og skillsmisserisiko. Jeg har, derimot, lest utenlandske studier (USA og Australia) som viser en økt risiko for skilsmisse. Det forbauser meg ikke. Det er lite tid til parforholdet i småbarnstiden og med to på samme stadium må både supermamma og superpappa være på ballen.

Dagens rettigheter i Norge og Sverige

I Norge har er samlet permisjon ved fødsel 49 uker (343 dager) permisjon med 100 % lønn eller 59 uker (413 dager) ved 80 %.. Ved tvillingfødsel utvides permisjonen med fem uker (35 dager) med 100 % lønn eller 7 uker med 80 %. Permisjonen starter tre uker før termin. Ettersom de fleste tvillingsfødsler skjer før termin, så bortfaller vanligvis disse tre ukene.

Til sammenligning har Sverige 480 dager (390 dager med ca 80  % lønn og 90 dager med en lav utbetaling på 180 kr/dag). Ved tvillingfødsler får svenske foreldre 180 dager ekstra (90 dager med ca 80  % lønn og 90 dager med en lav utbetaling 180 kr/dag). Sverige har altså noe bedre vilkår, men også der pågår det når et tvillingopprør (se Tvillingupproret på Facebook).

I love my neighbourhood! Piknik i parken med -gutta og min kjære søster @hegecamillaflatum dag! #pipfest #piknikiparken #festival #festivalsommer #oslove #sommer #sol #twinboys #frogner #skarpsno

Signer oppropet Tvilling

Støtt vårt arbeid for lik omsorg til alle barn, også tvillinger, trillinger og firlinger, ved å signere oppropet! Tvillinger trenger to sett med hender de første månedene!

Støtt det ved å registrere deg her – Oppropet (husk å godkjenne din signering ved å bekrefte e-posten som du mottar)

Takk!

Stolt og glad, men til tider litt sliten, tvillingmamma 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *