Hvordan overleve første uke på jobb etter ferien!

MINIONS

Ja, jeg vet. Det er mandag i morgen! For mange første arbeidsdag etter ferien. Søndagen kan ikke bli lang nok. For ikke å snakke om dere som kommer tilbake fra ferie sent i kveld. Kofferten tømmes i gangen. Du plukker ut toalettmappen, og vet at resten blir liggende der til i neste helg. Det er ingen vei tilbake, duty calls!

Det er kanskje egentlig litt sleipt av meg å skrive dette innlegget. Jeg skal jo ikke tilbake på «jobb» etter denne sommerferien, ettersom jeg fortsatt er hjemme med tvillingene. Min samboer begynte å jobbe denne uken. Jeg har derfor nå erfart, etter en uke tilbake i rutinen, at tvillingjobben krever mange av de samme triksene som konsulentjobben på Deloitte. To ukers ferie er for lite til å koble helt av. Tre uker gir deg en god avkobling. 4-5 uker gir deg total avkobling. Jo lenger du er borte, jo tøffere er overgangen.

Back-At-Work-After-Holiday-01

Om du motarbeider mandagen som kommer mot deg eller om du gleder deg til å komme tilbake til hverdagen, så er overgangen ofte brå. Livet skal nå tilbake i hverdagsrytmen. Du må stå opp tidligere og bør legge deg tidligere. Du må drikke mindre vin på kveldene. Du har ikke tid til å lese avisen fra perm til perm med en deilig morgenkaffe. Kanskje du til og med må stryke skjorten før du løper ut av døren. Jeg vil med dette innlegget gi deg noen gode råd, slik at du overlever uken som kommer.

Mine beste tips for å overleve første arbeidsuke etter ferien

1) En overgangsperiode. Bruk de(n) første dagen(e) som en overgangsperiode. Ikke kjør bånn gass fra dag 1. De(n) første dagen(e) i august er ofte litt roligere. Ikke alle er tilbake fra ferie. Det er en mulighet til å komme à jour og kanskje jobbe noen kortere dager. For meg, som de fleste andre ledere, betyr dette å jobbe normale 8 timers dager, og ikke sitte på kontoret utover kvelden.

2) Møtefri dag. Ikke ha møter den første dagen etter ferien. Det er litt sent å planlegge for det nå, men husk det til juleferien. Men ta nødvendige internmøter den første uken for å etablere en felles plan.

Conference room - close-up --- Image by © Viaframe/Corbis
Foto: Viaframe/Corbis

3) Planlegg høsten. Benytt den første dagen til å legge en plan for høsten. Hva er hovedoppgavene, hva skal du fokusere på, hva er kritiske leveranser og prosesser? Jeg bruker alltid å lage tankekart (mind maps) når jeg strukturer arbeidet. Freemind kan lastes ned gratis og det er et utmerket verktøy for å strukture mål, planer og oppgaver. Det kan enkelt eksporteres over i excel og word. Sørg for å booke møter, møterom etc for hele høsten nå! Nye oppgaver vil sannsynligvis strømme på allerede den første uken, men prøv å ikke hoppe på enhver ny e-post som ramler inn.

4) Rydd e-post og pult. Om du ikke ryddet e-posten og pulten før ferien, så gjør det nå! Sorter e-posten i mapper, sett et flagg på de som må følges opp, deleger mest mulig og slett alle som kan slettes. En slik rydding vil også supplere planen din for høsten. Forhåpentligvis satte du på automatisk feriesvar før du dro på ferie, slik at kollegaer og kunder vet at du har hatt ferie. Flere og flere av oss har ikke fast arbeidsplass. Jeg har ikke annet enn det min PC bærer. Men har du fortsatt et kontor, så rydd det nå!

5) Løs dem. De litt krevende oppgavene som du ikke fikk løst før ferien er nok her fortsatt, eller kanskje noen har løst seg. Prøv å få lukket disse nå, før du går løs på nye oppgaver som strømmer inn.

6) Ikke surf eller sløs. Ikke sløs bort tiden med å surfe på nettet og sosiale medier.

7) Lunsj og lytt! Ta deg tid til lunsj med kollegaene dine! Det er alltid hyggelig å bli oppdatert på hva andre har gjort i sommer. Brødskive foran PCen er ikke lov.

8) Ta et fugleperspektiv på deg selv. Len deg litt tilbake og reflekter over vinteren og våren. Jobber du på en god måte, følger du de lederprinsippene som du ønsker? Hvis ikke, sett deg opp noen konkrete mål for din arbeidsform og lederstil.

9) What the f*** is Norwegian fellesferie? Det kan hende det blir med planen og alt ryker i morgen. Om du har mange internasjonale jobbrelasjoner og kunder, så er det ikke sikkert de helt skjønner greien med den norske fellesferien. En god kollega av meg la denne linken til LA Times inn i sin autosvar i Outlook.  Kanskje den gir deg litt slakk i en internasjonal forretningsverden!

Angry businessman looking at his wristwatch

Ellers vil jeg si at jeg alltid foretrekker en hjemmedag før ferie er over! Jeg har mange ganger klatret over den kofferten i gangen en uke, før den endelig pakkes ut! Det er alltid godt å ha kommet litt i orden hjemme og fylt opp kjøleskapet, før det braker løs.

at the seaside

Jeg pleier også å prøve å forlenge feriefølelsen, spesielt om været er varmt og deilig (noe jeg ikke kan si gjelder i disse dager, brr….). Ta et kveldsbad i sjøen, en tur med båten eller ta en helgetur til hytta.

Om du ikke skal innvilge deg en høstferie, så har du nå 4,5 måned med arbeid foran deg. Bruk de kommende dagene til å legge et godt grunnlag for høsten og vinteren!

Minions-Pictures-minions

Jeg ønsker deg en flott søndag OG mandag!

Follow Cecilia on Facebook!

Cecilia 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *