Vil du lære 5 handlinger som skaper god jobbstemning?

Jeg står i heisen. Dørene går opp. En kollega, som jeg kjenner bare litt, kommer inn. Skal jeg si Hei? Nja, kjenner jo henne ikke så veldig godt. Dørene lukkes. Heisen fortsetter. Jeg nikker forsiktig, mumler Heh… og fortsetter å surfe med et intenst blikk ned i mobilen. Hun ser på meg og sier: God morgen! Så flott jakke du har, den fargen kler deg godt! Jeg blir sjenert og flau. Smiler forsiktig tilbake. Neste gang vi møtes skal jeg iallefall si Hei

Image via Harry Vorsteher/Corbis
Image via Harry Vorsteher/Corbis

Hey, I love your hat!

Vi, nordmenn, har en tendens til å være litt tilbakeholdne, iallefall overfor fremmende eller folk vi ikke kjenner så godt. Om du snakker med sidemannen på bussen, vil de tro du er litt smågal. Men sannheten er, om du er åpen, gir blikkontakt og er imøtekommende, vil andre være det mot deg. Nå sier jeg ikke at vi skal løpe rundt å snakke med «gud og hvermannsen». Jeg mener bare at vi kan ta oss tid til å spre mer glede i arbeidshverdagen.

aloha-fit-mama-inspirational-quote-begin

I min hverdag, akkurat nå, er det mye Hi, how are you?  Jada, jeg vet at amerikanere har en annen omgang med fremmende enn oss nordmenn. Den er overfladisk og på automatikk, men jeg liker at folk er utadvendte og byr på seg selv. Her på Hawaii er denne utadvendtheten fulgt at leve- og tankesettet Aloha. Dette gjør den litt mer ektefølt.

I går skulle jeg en rask tur på butikken her i Paia. Jeg løp over den trafikerte Hana highway. Da jeg hørte en fyr som ropte ut gjennom bilvinduet – Hey, I love your hat! Jeg vinket og løp, enda litt mer smilende, videre til den lokale butikken Mana. I Norge ville jeg tenkt, Hva var det for en gærning? 

45163
Foto: videobash.com

Min nye hatt er ikke så crazy. Jeg har den på meg HER!

Hva er og betyr Aloha?

Kort fortalt, Aloha benyttes som hei og hadet. Det er også et uttrykk for en livsstil,  et tankesett og ikke minst handlinger, store som små. Det er vanskelig å beskrive med ord, men jeg tenker at innebærer å se menneskene rundt seg, vise omtanke og kjærlighet, ta vare på familie, venner og kollegaer, dele med de som har lite, vise respekt, samt være tålmodig og ydmyk. Puh…det er mye på en gang. Men husk – det er de små handlingene som er viktige!

IMG_0035-2
You had me at Aloha! <3

Hva med litt Aloha på arbeidsplassen?

Nå skal jeg ikke prøve å frelse dere, men de siste dagene har jeg reflektert over hvordan litt Aloha, kan gjøre den norske arbeidshverdagen litt mer hyggelig.

Fem enkle handlinger som bidrar til god Aloha-stemning på en fredag!

aloha-friday-quote-1

1) Bry deg om sidemannen!

Er det noen på jobben i dag som ser litt trist ut eller er uvanlig stille? Du kan spørre om alt er bra. Et spørsmål, vennlig blikkontakt eller en hånd på skulderen kan være åpningen til en ønsket samtale. Blir det for mye? Da kan du bare hente en kaffe til noen som ser ut som de trenger det!

2) Del felles suksess, fremfor å fremme deg selv!

Har dere prestert noe ekstra denne uken? Noe du er ekstra stolt av. Kanskje du var drivkraften bak det hele. Fremhev hele teamet, og gi ros til alles bidrag. Om du er leder, ville jeg iallefall tatt et steg tilbake. Kanskje det er personalmøte? Da kan du la den yngste eller den med minst erfaring få fortelle om prestasjonen, leveransen eller salget i plenum. Vær en rollemodell, som verdsetter andres innsats!

3) Gi et kompliment!

Har sjefen vært hos frisøren eller kanskje en kollega har på seg en flott kjole eller et kult slips? Gi et kompliment. Takk taxisjåføren som sørget for at du rakk møtet eller renholderen som vasket trappen. Det er så enkelt og koster så lite. Det gleder mer enn vi aner. Samtidig må det være ekte og i en naturlig setting.

4) Smil og se andre inn i øynene!

Livet er da ikke så aller verst? Hva har vi egentlig å klage over? Med tanke på dramatikken i Middelhavet, så skal vi vel være veldig takknemlige for at vi lever på Europas grønne gren. Ja, vi har alle store og små bekymringer. Skriv de ned på et ark, ranger dem, kanskje du kan stryke noen. Legg en konkret plan i forhold til hvordan du, gjerne i samarbeid med andre, skal løse bekymringen. Flott, nå har du en plan, nyt fredagen og smil!

smile-quote

5) Vær tålmodig og utholden!

Ligger dere fortsatt et stykke bak årsbudsjettet? Jeg skjønner at det stresser deg!  Dette er et kanskje viktig år. Dårlige resultater kan få konsekvenser for alle ansatte. Vi må levere! Dette er følelser som alle ledere kjenner dypt inn i ryggmargen. Lag felles mål og en tiltaksplan som du er sikker på alle ansvarlige har et skikkelig eierskap til. Et overordnet plan for de siste tre måneder av 2015 og en detaljert plan uke-for-uke. Sammen kan dere bygge stein-på-stein. Vær tålmodig, gjør de rette tingene og stå løpet helt ut.

budget_falling_web
Illustrasjon: nationaldefensemagazine.org

Hva venter du på?

Utfordre deg selv, gjør en ny Aloha-handling hver dag. Jeg er sikker på at de vil gi menneskene rundt deg og deg selv en god følelse. Du har ingenting å tape. En liten handling, en stor effekt.

  • «Akahai,» godhet, uttrykt med ømhet
  • «Lokahi,» helhet, uttrykt med harmoni
  • «Oluolu,» behagelig, uttrykt med vennlighet
  • «Haahaa,» ydmykhet, uttrykt med beskjedenhet
  • «Ahonui,» tålmodighet, uttrykt med utholdenhet
IMG_0631

Vil du gi litt inspirasjon til andre? Del gjerne innlegget i sosiale medier!

God fredag og Aloha fra Maui,

Cecilia 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *