Kjenner du din lederstil? Her er min!

Kjenner du din lederstil? Det bør du. Det er en sterk sammenheng mellom din lederstil og firmaets resultater! Vil du vite min? Den siste uken har jeg tatt en rekke tester som skal gi svaret. Her kan du lese mer testene, samt hvilke svar jeg fikk!

IMG_0768

I min evalueringsprosess av min lederstil har jeg nå vært gjennom – Tilbake til røtteneMin lederstil trenger ompuss, deretter Dette inspirerer meg akkurat nå, så Tør du som leder å be om tilbakemelding og Her avslører jeg tilbakemeldingene. Dette er siste stopp før Lederstil v2.0 skal konkretiseres.

Hvordan defineres en lederstil?

Med lederstil så tenker jeg at det er summen av dine personlighetstrekk, din væremåte på både stille vann og i høy sjø, din omgang med kollegaer og deres oppfatning av deg, dine grunnleggende verdier og din etiske moral.

Jeg googlet «Definisjon lederstil». På Psykologibloggen fant jeg følgende beskrivelse: En persons lederstil kan defineres som sammensetningen av hvordan lederen selv ser på rollen som leder, og hvordan han utfører denne rollen i praksis (Fischer & Sortland, 2001). 

Skjermbilde 2015-09-24 kl. 09.22.36

Vi har nok ikke bare én lederstil, men en miks av flere. Situasjonsbestemt ledelse krever en bevissthet og kontroll i forhold din ledelse, basert på hvem du jobber med, stemning, hvor dere er i prosessen etc.

Hvilke lederstiler har vi?

Jeg har ingen doktorgrad i ledelse, kun praktisk erfaring og lest bøker og artikler. Denne uken har jeg lest litt ekstra om lederstiler. Min tilnærming har vært å få et overblikk, for så å velge den fremstillingen som virker mest fornuftig basert på min praktiske erfaring.

Min favoritt ble tilslutt Daniel Golemans beskrivelse. Over tre år, forsket han på hvilken lederatferd som gir positive resultater. Studien omfatter mer enn 3000 ledere! Basert på sin forskning, identifiserte han seks lederstiler. De er alle utledet fra elementer innenfor emosjonell intelligens. (Kilde: Harward Business Review, March-April 2000 issue, Leadership That Gets Results).

Dalai Lama og Daniel Goleman. Foto: www.buddhafest.org
Dalai Lama og Daniel Goleman. Foto: www.buddhafest.org

Følg Cecilia på Facebook!

Testen og svaret jeg fikk

Jeg fant en gratis test på Skills you need. Den bestod av 30 spørsmål som var lette å forstå, men jeg måtte tenke meg godt om på noen av spørsmålene. Det er nok fort gjort å glofisere seg selv på slike spørreundersøkelser. Så om du tar testen – vær litt selvkritisk. Svar slik du faktisk håndterer situasjoner, og ikke slik du skulle ønske du agerte.

Så er det viktig for meg å si at mer omfattende og dypere tester gir et bredere grunnlag for en analyse. Men i denne prosessen, måtte jeg velge det jeg hadde tid til i en travel hverdag :).

Testen tok ca 10-12 minutter. Resultatet ble presentert umiddelbart. Nedenfor har jeg satt opp Golemans kategorier og markert med farger hvilke resultater jeg fikk.

Cec2_Ny

Jeg fikk altså til svar at jeg er sterk (grønn) på lederstilene temposettende (engelsk pace setter), visjonær og coachendeJeg scorte middels (gul) på lederstilene kommanderende/autoritær (coersive) og demokratiske, og jeg et forbedringspotensiale (rød) innen lederstilen tilsluttende/koordinerende (affiliative). Jeg opplever at dette passet ganske godt og stemmer med tilbakemeldingene fra min kollegaer – Her avslører jeg tilbakemeldingene!

Siste runde – lederstil v2.0

Jeg synes at arbeidet med lederstiler har vært givende. Min konsulent-verktøyskasse er full av verktøy innen prosjektledelse, gevinstrealisering, prosessoptimalisering mm. Men jeg har innsett gjennom denne prosessen at jeg må videreutvikle min Lederverktøyskasse.

Leadership Tools 3d words in red toolbox to illustrate management skills, training and learning for your job or career inspiring employees and workers to succeed

Lederstil med tilhørende verktøyskasse skal defineres i neste blogginnlegg, som blir det siste i rekken om lederstil.

Kjenner du noen som er interessert i ledelse? Del gjerne innlegget i sosiale medier (se Facebook-knapp helt nederst)!

Stay tuned for Lederstil v2.0!

Aloha fra Maui,

Cecilia 🙂

PS1: Likte du innlegget? Hyggelig om du deler det i sosiale medier!

-*-*-*-*-*-*-

Mine vurdering av noen av de andre testene jeg tok:

www.teamtechnology.co.uk. Denne testen bestod av 36 spørsmål. Du skal velge hvor du står mellom to utsagn. Jeg synes noen av spørsmålene var litt vanskelig å forstå. Jeg brukte hele svarskalaen. Testen tok ca 20 minutter. Resultatene kom umiddelbart. De var basert på psykiateren Carl Jungs personlighetstyper. Jeg kjente meg igjen i resultatene som konkluderte med at jeg var mest ENFP og nestmest ENTP.

www.psychology.com. Denne testen bestod av 18 spørsmål med ulike svaralternativer fra spørsmål til spørsmål. Spørsmålene var enkle forstå og hele testen tok ca 10 minutter. Svarene kom umiddelbart. De var basert psykolog Kurt Lewins tre lederstiler. Jeg kjente meg igjen i resultatene. De konkluderte med at min dominerende lederstil var Deltakende lederstil.

www.mindtools.com. Denne testen bestod av 18 spørsmål som var lette å forstå. Testen tok bare 3-4 minutter. Resultatene ble gitt umiddelbart med en plassering i tre ulike kategorier, og en detaljering av hvordan du scorer innen ni områder. Testen er ganske overfladisk, og jeg kjente meg ikke helt igjen. Jeg fikk blant annet tilbakemelding om at jeg ikke var effektiv. Tror alle som kjenner meg vil protestere på den :).

1 kommentar

  1. It is claimed he is happy living in Naples but is drawn to the challenge the English top flight represents.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *