Så enkelt blir du kriminell – kampen om kysten!

Det pågår en kamp om brettsportens eksistens! Skateboard og snowboard er for lengst forbi tiden da dette var forbudt i Norge. Men egenorgansiert brettsport til vanns begrenses. Fugle- og naturvernsentusiaster gjør sitt ytterste for å bekjempe vannsport langs kysten vår. Gå gjerne tur med hunden eller bygg hus, men om du er en surfer som sniker deg opp av vannet, står onkel politi klar med bøtene.

10-14-30_ordinary_1200
Vannsport på fantastiske Lista. Foto: Thomas Wessel.

I min tid, som styreleder, i Snowboardforbundet var et viktig punkt på agendaen å jobbe for rettighetene til egenorganisert idrett. Idrettsmeldingen fra 2012 setter et bredt fokus på å tilrettelegge for egenorganisert aktivitet, uten at det synes å være konkrete resultater innen enkelte områder. Egenorganisert aktivitet utøves av mange og er viktig for vår folkehelse. Brettsportene har mange egenorganiserte, sommer som vinter, minst 300.000 i alle aldre.

På denne søndagsmorgenen ønsker jeg å bidra til en kamp for sidelengs miljøvennlig aktivitet på vannet.

Hvordan begrenses aktivitetene til vanns?

Brettaktiviteter til vanns begrenses ved at det nedfelles forbud mot å utøve aktiviteten ved deler av vår kystlinje. Selvfølgelig er det viktig å skjerme verneverdig natur og fugle- og dyreliv. I andre tilfeller er forbudene et resultat av en skjev informasjonspropaganda fra naturvernorganisasjoner, med svart belte i offentlige prosesser, mot administrative og politiske beslutningstakere. Da kommer ofte egenorganiserte brettsportsentusiaster til kort. Den organiserte idretten glimrer også ofte med sitt fravær. Prosessene er formelle og tar lang tid. Her gjelder det å stålsette seg i mange år.

181337_10151754182870151_820477124_n
Vi feirer 17.mai på Lista! (På en lovlig strand :))

Nedenfor følger et eksempel som jeg har hentet fra en kronikk av Pål Fostervold og Miriam Rasmussen.

Om Bausjeområdet på Lista. Bilveien går like ved, det bygges hus mindre enn 100 m fra stranden. Det er tilrettelagt for fotturer, og camping i området, bla med stier gjennom de mest følsomme områdene. Bruk gjerne motorbåt eller kajakk, luft hunden eller gjør hva du vil, men seiler eller surfer du her får du 4000 kr i bot!

bausjeblogg-1024x742
Bausjeområdet! Illustrasjon fra kronikk av Pål Fostervold og Miriam Rasmussen

Problemstillingen gjelder også til fjells. Jeg leste i kommentarfeltet til kronikken nevnt ovenfor at det pågår en regulering av kiting på Saltfjellet-Svartisen i forhold til reindrift.

Det går an!

Et eksempel på hvor de egenorganiserte vant frem var beslutningen om å bygge ut Tryvann skisenter på tross av Markaloven. Dette var en prosess som tok mange år og krevde en bred innsats fra blant annet Skiforeningen, Oslo Vinterpark, lokale klubber, Snowboardforbundet, The Arctic Challenge og Skiforbundet. Suksesskriteriene var å gå i dialog, bidra med folke- og beslutningstakeropplysning og stå løpet ut. Og ikke minst, tildelingen av snowboard-VM 2012 bidro til at politikerne måtte ta en beslutning innen en gitt dato.

1648589
Daværende generalsekretær Dagfrid Forberg i Snowboardforbundet forklarer mens Are Heden og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim lytter. Foto: Scanpix

Et annet eksempel er Saltstein-området i Vestfold. Her kom partene sammen for å finne løsninger. I 2014 åpnet Fylkesmannen i Vestfold for lovlig lek i vannet for både fugler og mennesker.

For å finne en løsning på konflikten gikk surferne, med Ivar Eidsten Trondsen i spissen, fram med hvitt flagg og invitert til dialog. Ornitologene takk ja; det samme gjorde fylkesmannen. Les mer om hele saken her: Mot løsning for omstridte bølger!

Vintersurf-paa-Saltstein_ordinary_1200
Surfing på Saltstein. Foto: Erik Bjørholt

Jeg har nylig kommet hjem fra Maui, hvor vi har seilt mellom skilpadder :). Men det viktigste er at bruken er regulert. Eksempelvis er det ikke lov å seile før kl 11, for å skjerme yrkesfiskere og dykkere. Strendene er inndelt i soner for å sikre en trygg bruk. Andre problemstillinger, men staten har gjort en fornuftig regulering.

IMG_0919

Statlig marginalisering av brettsporter!

Målet er en logisk og faktabegrunnet regulering av kyst- og fjellområder. Grupper som bruker kyst- og fjellområder må vurderes på likt grunnlag og ikke diskrimineres. Og ikke alle brettsporter kan håndteres likt. Surfere bruker ofte et begrenset område. Windsurfere har høyere fart og benytter større områder. Kitere har også fart og benytter større områder også «opp i luften».

Jeg anbefaler deg til å bruke 10 minutter denne søndagen til å lese kronikken til Miriam Rasmussen og Pål Fostervold! Statlig marginalisering av brettsporter! Del gjerne og kommenter innlegget til Miriam og Pål i egne sosiale medier! Bidra til debatt og fokus!

vintersurf1
Windsurfer Miriam Rasmussen. Foto: miriamrasmussen.com

Om du jobber med regulering, søk informasjon og innsikt fra brettmiljøene. Målet må være gode reguleringer som sikrer natur, fugle- og dyreliv, samt miljøvennlig fritidsaktivitet langs vår vakre kyst og våre flotte fjellvidder!

Jeg vil også utfordre den organiserte idretten med idrettskretser, idrettsforbund og særforbund til å sette denne problemstillingen høyere på sin agenda! Dette er også anleggspolitikk.

Ha en riktig god sidelengs søndag!

Søndagsklem fra Cecilia

Følg gjerne Cecilia på Facebook!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *