5 Tips – Slik Fremstår Du Med Autoritet!

Dette spørsmålet har jeg fått mange ganger: Hvordan ta ledelsen og fremstå med en troverdig autoritet, når de jeg skal lede er eldre og mer erfarne enn meg?

Dette spørsmålet har ikke et enkelt svar, men jeg skal dele mine refleksjoner og erfaringer.

Den første gangen jeg selv følte på dette var ca 10 år siden. Jeg skulle lede et stort og komplekst prosjekt. Det var mange erfarne ledere i prosjektgruppen. Jeg hadde ikke så lang fartstid innen deres fagfelt, men jeg var trygg på mitt fagfelt, prosjektledelse. Likevel tenkte jeg mye på hvordan jeg skulle fremstå med en naturlig autoritet. På denne tiden leste jeg også boken Nice girls don’t get the corner office. Boken er en litt typisk amerikansk bestselger, men det gjorde meg bevisst på et sentrale områder.

1) Bestem deg for hvordan du vil fremstå og tren!

Når du går inn i en lederposisjon så er det mye som endrer seg. Du må tenke gjennom hvordan du ønsker å fremstå og hva som er din lederstil, uansett hvem du skal lede. Tenker du på at du er usikker, vil du fremstå usikker. Og ja, du må faktisk trene. I starten vil det føles rart, nesten som et skuespill. Etterhvert vil de nye vanene, stilen og kroppsspråket, kombinert med din flotte personlighet, sitte som hånd i hanske.

Et eksempel er at jeg kan ha en tendens til å sende noen kjappe kommentarer, gjerne med et smil om munnen. Det har ikke alltid passet seg. Jeg har faktisk ledet møter med huskelappen – Ikke le! foran meg.

Skjermbilde 2016-12-20 kl. 21.46.46

2) Bruk kroppsspråk og toneleie bevisst

Det sies at kommunikasjon er 55 % kroppsspråk, 38 % tone- og stemmeleie og at ordene bare betyr 7 %. Paradokset er at vi øver oss 100 % på å huske alt vi skal si, og ikke på hvordan vi skal kommunisere.

Skal du holde en presentasjon, er det viktig å stå støtt mot de du snakker til. Når jeg skal legge frem en sak for en gruppe, foretrekker jeg å stå. Jeg er lang ;), men ved å stå føler jeg at jeg fremstår med en ekstra autoritet. Bruk tydelig blikkontakt aktivt. Det føles ubehagelig i starten, men det har en veldig god effekt. Vær bevisst i forhold til hvordan armene og toneleie kan benyttes til å fremheve budskapet. Er du stresset, så pass på at du ikke begynner å gå / virre rundt ;). Øv deg foran et helfigurspeil.

3) Klær skaper folk!

Enten vi liker det eller ikke. Klær skaper folk. Jeg leste nylig et intervju med generasjon Z-ikon Elise By Olsen. Hun hadde , i anledning intervjuet, tatt på seg en oversized svar velour-dress for å fremstå med en større autoritet.

Når jeg har viktige møter eller skal inn i en ny setting, hvor få kjenner meg, planlegger jeg godt hva jeg skal ha på meg. I mitt yrke er ofte antrekket formelt. Jeg har lest at power-dressen for menn er mørkblå dress, hvit skjorte med rødt slips. Min «power-dress» er en mørkblå Boss-dress og hvit skjorte. Jeg føler meg litt ekstra vel i den og den gir litt ekstra selvtillit. Andre ganger tenker jeg at det er greit å sjokkere litt, kanskje en kjole i knallfarger, når jeg vet at resten av deltakerne går i svarte dresser.

Så var det skoene da. Jeg er høy (1,76 m), men jeg velger ofte høye heler for å få ekstra høyde. Dette høres kanskje rart ut, men høyde har faktisk en betydning. Jeg anbefaler deg å lese boken «Blink» av Malcolm Gladwell. Andre sin underbevissthet vurderer høyden din. Huff, tenker du kanskje om du ikke er så høy. Jeg tenker at det ikke må freake deg ut. Igjen er vi tilbake til bevissthet. Kanskje du bør la ballerinaene og det korte A-formede skjørtet ligge igjen hjemme, selv om det er moten akkurat nå.

4) Tittelen din baner vei!

Ved å bli leder, så får du også, selvfølgelig en ledertittel. Den baner vei for deg og endrer også hvordan andre ser på deg og bedømmer deg. Jeg husker godt da jeg ble partner i Deloitte. Over natten, opplevde jeg at flere oppførte seg annerledes overfor meg. Jeg var jo den samme, men tittelen min var ny. Jeg måtte bruke litt tid på å lære meg at jeg nå hadde en ny rolle som hadde en annen respekt og åpnet mange nye dører. Jeg måtte bare tørre å banke på og gå inn i nye situasjoner! Og jeg måtte gjøre rollen til min egen.

Skjermbilde 2016-12-20 kl. 21.47.06

5) Ta ledelsen og slutt å fremstå som usikker!

Et utsagn som ofte brukes er – Slutt å oppfør deg som ei jente. Det provoserer mange, inklusive meg selv. Indirekte sier det at du skal oppføre deg som en mann for å være en god leder. Det mener jeg så absolutt ikke. Heller tvert imot, det er svært mange kvinnelige ledere som med god kløkt benytter blant annet sine personlighetstrekk og verdier til å utøve sterk og god ledelse.

Men det er noen fakter og handlinger som enkelt kan fremheves som trygg blikkontakt, et godt håndtrykk og ikke vær redd for si hva du er god på. Det som bør nedtones er fnising ;), bekymringer, å unnskylde seg og fremheve det du ikke kan.

Les gjerne mine to blogginnlegg Think like a man = be successful og Trust yourself = be successful.

Hør gjerne fra deg om du har noen gode råd eller erfaringer som du vil dele!

Klem fra Cecilia 🙂

PS – Følg meg gjerne på Snapchat ceciliaflatum! 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *