Slik avdekker du hersketeknikker!

Er du en av de som er hektet på årets hotteste realityshowet, POTUS eller Donald Trump som det egentlig heter? Har du sett hvordan han håndhilser på folk? Han håndhilser ikke, han grabber. Statsledere dras frem og tilbake og klappes på av mr Prezz. Så dere ansiktsuttrykket til den japanske statsministeren? Men det er ikke bare ikke innen stormaktspolitikk at hersketeknikker er vanlig. Vi møtes av hersketeknikker rett som det er, kvinner som menn.

Jeg lå våken natt etter natt!

For en tid tilbake kontaktet en venninne meg. Hun hadde blitt invitert til et møte, hvor han som inviterte «kjørte over henne» og fikk henne til å føle seg usynlig og tåpelig. Hun visste at de var uenig, men ble tatt litt på sengen når han ankom sent, kjørte på med sin monolog og så bare forlot møtet!

En av mine verste opplevelser, i forhold til hersketeknikker, er noen år gammel. Det var i forbindelse med en krevende forhandling fra idrettens verden. Toppledelsen møtte ikke opp i møter og ignorerte våre oppringninger. Vi ble behandlet som usynlige. Vanligvis er jeg en «kald fisk», men denne responsen var krevende. Jeg lå våken natt etter natt og grublet! Men det var livets skole. Jeg brukte erfaringen til å bli flinkere til å avdekke og håndtere hersketeknikker! 😉

Slik avdekker du hersketeknikker!

Selve uttrykket, hersketeknikker, er faktisk norsk. Det kommer fra den norske psykologen og filosofen Ingjald Nissen. Han analyserte hersketeknikker i 1945 i boken Psykopatenes diktatur (kilde Wikipedia). Uttrykket er senere popularisert av politker og feminist Berit Ås.

Slik kan du avdekke om noen herser med deg! Vær obs på disse fem signalene!

 1. Usynliggjøring – du uteglemmes, overkjøres eller forbigås. Et eksempel er min erfaring med forhandling.
 2. Latterliggjøring – når noen ler av eller kødder med deg. Kanskje noen sammenligner deg med et dyr.
 3. Holde tilbake informasjon – når du ikke får tilgang på den informasjonen som du normalt sett burde motta i din posisjon eller rolle.
 4. Fordømmelse – uansett hva du sier eller gjør er det ikke godt nok! Mitt beste eksempel er Sheryl Sandberg’s uttalelse om at kvinner fordømmes som bossy uansett væremåte eller kommentar. Jeg må også trekke frem saken: Gi nå faen i kvinnemaset!
 5. Påføring av skyld og skam! Mer latterliggjøring, ydmykelser or æreskrenkelser. Jeg vil jo si at Trumps -«Grab them by the pussy…» ticker av på dette boksen!

(Kilde: Wikipedia)

Sheryl-Sandberg-with-quote

Lad ditt «hersketeknikk-våpen»?

Har du blitt utsatt for hersketeknikker? Jeg har blitt utsatt for de, men har også tatt de i bruk! Jeg har holdt tilbake informasjon. Jeg har gjort folk usynlig, men jeg har ikke latterliggjort folk. Min strategi har vært de små grep. Som mange kvinner, så bruker jeg hersketeknikker i kulissene!

Sjekk ut mitt neste blogginnlegg i forhold til hvordan du skal håndtere hersketeknikker! 😉

Stay tuned!

Ha en strålende helg,

Cecilia :*

ps – husk å følge meg på Snap ceciliaflatum

Foto: Ingar Næss / Deloitte

3 kommentarer

 1. Jeg og mine kolleger ble utsatt for en type latterliggjøring en gang. Vi skulle ha et møte fordi vi hadde spørsmål rundt lønnen vår. Vi hadde nettopp gått igjennom et ledelsesskifte og salg av bedriften vi jobbet i til nye eiere. Vi ble alle tilbudt nye kontrakter med lovnader om at lønnen vår skulle være den samme. Noe den ikke var. Han hadde unnlatt å fortelle at han opererte med reduserte arbeidstider. Ja, timeslønna var den samme, men når vi plutselig gikk ned fra 8 timers dager til å jobbe 7 timers dager i stedet. Så påvirket jo det lønna.

  Men uansett da. Vi hadde bedt om en forklaring på det fordi han hadde antydet at lønna var den samme. Da vi ankommer møtet så har sjefen tatt med seg slike kollagen pads til å ha under øynene. ( Vi jobbet i skjønnhetsbransjen.) De skulle vi få gratis fordi han var så raus og grei. Men det han ville var at vi skulle prøve dem der og da. Midt under et seriøst møte om arbeidsbetingelser. For å si det sånn så hadde ingen lyst til å klistre på seg de i ansiktet foran en masse folk. Du ser ganske dum ut og du føler deg dum. Da folk begynte å protestere så ble han sur. Og antydet at vi var utakknemlige. Han ville ikke høre på at flere av oss hadde prøvd dem før. Og ikke trengte å prøve dem igjen. Vi vet hvordan de fungerer liksom. Han ga seg ikke før to av oss ikke turte annet enn å gjøre som han sa. Jeg skjønte jo med engang at det var hans måte å jekke oss ned på. Dette er bare en hendelse av mange. Jeg leverte oppsigelsen min 2 uker etterpå.

  1. Litt sent svar her! Men for en historie. Tydelig at han undervurderte dere. Godt at sa opp. Jeg håper du ha en spennende jobb nå 🙂

 2. https://pizdeishn.com/gruppa/93-pyanyaschiy-ekstaz.html – Откровенные интим рассказы, Жизненные интим рассказы

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *