4 tips – slik takler du hersketeknikker!

Jeg postet nylig et innlegg – Slik avdekker du hersketeknikker! Etter mitt innlegg, fikk jeg flere spørsmål og historier fra lesere som opplever dette.

Så her kommer del 2 – Slik håndterer du situasjoner hvor hersketeknikker benyttes mot DEG!

Jeg håper dette innlegget kan hjelpe deg til å håndtere situasjoner hvor hersketeknikkene hagler og følelsene bobler! Det handler om forberedelser, talekunst og en tegnestift.

Men aller først en liten oppfrisking. Dette er de fem ulike hersketeknikkene.

Fem ulike hersketeknikker som du bør kjenne til!

  1. Usynliggjøring 
  2. Latterliggjøring
  3. Holde tilbake informasjon
  4. Fordømmelse
  5. Påføring av skyld og skam!

Om du vil se hersketeknikker i praksis er det bare å se på noen klipp av president Trump. Han turnerer alle fem på løpende bånd!

Fire tips for å håndtere hersketeknikker!

1) Øk bevisstheten

Det første du kan gjøre er å være bevisst i forhold til hvilke hersketeknikker som finnes. Da vil du lese situasjoner og være i bedre stand til å håndtere de. Det samme gjelder kunnskap om personer som bruker hersketeknikker ofte. Det som ofte skjer er at du blir tatt skikkelig på sengen og klarer ikke holde hodet kaldt.

Personer som benytter hersketeknikker bruker ofte de samme gang på gang. Jeg må nok en gang komme tilbake til tidenes reality show POTUS aka Donald Trump! Når den kanadiske statsministeren ankom Washington DC var han forberedt på Trumps håndhilsing. Han lente seg frem og lot ikke Trump rive og slite i armen hans.

Justin Trudeau var forberedt og lot seg ikke vippe av pinnen av Trumps grabbende og nedlatende håndhilsing!

Men samtidig, det er ikke lett å forutse alle situasjoner. Jeg vil anta at Angela Merkel hadde forberedt sin håndhilsing, da hun besøkte det hvite hus for en uke siden. Og så nektet Trump å ta «the handshake» under pressekonferansen! Han benyttet hersketeknikk 1 – Usynliggjøring.

2) De første fem sekundene

Om du ikke har gjort hjemmeleksen din, så er det vanskelig å lykkes. Da er du allerede på defensiven. Så du må sikre det faste håndtrykket, den trygge blikkontakten, tenke på hvordan du sitter og står og beholde roen.

Jeg leste en gang en bok som heter Blink. Den lærte meg at underbevisstheten vår tar beslutninger på våre vegne, basert på observasjoner de første sekundene. Så ikke gjør deg liten og usikker, men tenk at du spiller en rolle, om du finner det vanskelig å fremstå trygg og sterk.

3) Aktiv handling i kampens hete!

Aktiv handling i kampens hete, krever en hel del mot og tørre å gå utenfor komfortsonen. Du har tre alternativer:

  1. Bli satt ut, emosjonell og usikker
  2. Svare med samme mynt!
  3. Heve deg over og være konstruktiv

Det første alternativet velger vi ikke. Det siste er nok det mest politisk korrekte og det vi bør strebe etter. Men jeg mener at av og til er det på sin plass å slå tilbake med samme mynt!

Tørre å ta ordet, tørre å ta plass!

Om du blir usynliggjort eller latterliggjort, må du tørre å ta ordet eller ta plass. Et eksempel er at du sitter med hånden, høflig oppe, mens alle andre bare tar ordet og debatten går uten involvering. Da kan du enten strekke hele hånden i været, kanskje begge to, slik at det blir umulig å overse at du vil ha ordet. Eller du må faktisk bare ta det og bryte inn.

Uansett, må du ha tenkt gjennom hva du skal si og tørre å komme med et tydelig budskap. Når du først har fått ordet, ikke gi det fra deg før du har fått lagt frem ditt synspunkt.

Et annet triks, er å reise seg for å forsterke budskapet med kroppsspråk eller benytte en flipchart. Da vil din tilstedeværelse styrkes. Det er faktisk en «mild» form for hersketeknikk.

Tegning av Vidar Eriksen, fra hk-nytt.no

Bli en bedre retoriker!

Retorikk er talens kunst, og det er mye makt i kunsten å overbevise. Jeg har gått på kurs i retorikk ($$$), lest litt i bøker ($) om retorikk og sett på YouTube (gratis:)). Det er virkelig å anbefale. Jeg pleier også observere og suge til meg lærdom fra andre som har ordets makt.

Noen eksempler på hva jeg har benyttet aktivt er hvordan argumentere og bygge opp innlegg. Når du skal argumentere bør du vektlegge å bygge opp din troverdighet, eksempelvis ved å fortelle om en lignende situasjon du har vært gjennom og som gir respekt. De legger frem saken på en slik måte at de vekker de rette følelsene hos tilhørerne. Og ikke minst bruke fakta, noe som betyr at du må gjøre hjemmeleksen din (fake news blir vanligvis avslørt ;)).

I tillegg bør du tenke gjennom de sterkeste motargumentene og svare de ut i ditt innlegg. Og ikke minst oppsummere enkelt hovedmomentene tilslutt. Gjentakelser er bra!

En av de største utfordringene jeg har når det gjelder retorikk, er at jeg ikke alltid er komfortabel med å holde på ordet. Jeg bare går rett på mitt forslag uten å ta meg tid til å bygge opp budskapet på en god måte. Så her må jeg bruke mer tid på forberedelser, trene og presse meg ut av komfortsonen.

Ta det på to-mannshånd!

Når det gjelder påføring av skyld og skam har jeg konkret historie. For en del år tilbake ble teamet mitt og jeg skjelt ut i et møte foran en rekke tilhørere. Jeg opplevde det som en svært urettmessig utskjelling. I møtet gav jeg raskt signal til mine team-medlemmer om at de ikke skulle svare ut. Jeg svarte heller ikke ut i møtet. Det boblet inni meg, men jeg ville ikke fremstå som uproff og svare med samme mynt i en slik setting. Jeg takket ydmykt for tilbakemeldingen, og vi forlot møtet.

Vel hjemme, tenkte jeg godt gjennom hvordan jeg skulle håndtere vedkommende som hadde skjelt oss ut.  Argumentasjonspunkter ble skrevet ned, redigert og diskutert. Nå var jeg klar om den rette muligheten bød seg. Jeg måtte også være i stand til å overbringe budskapet uten at følelsene tok overhånd.

Og muligheten kom. 😉  Noen uker senere var jeg på tomannshånd med vedkommende som hadde ledet utskjellingen. Jeg var veldig tydelig i mitt budskap. Jeg hadde kontroll på følelser og blikkontakt. Situasjonen endte godt! Vi fikk faktisk en bedre gjensidig respekt for hverandre, og jobbet godt videre sammen.

4) Tegnestift i skoen!

Uansett situasjon og hersketeknikk, så vil du komme i en situasjon hvor følelsene tar overhånd! Mitt tips her kommer fra selveste landsmoderen vår, Gro Harlem Brundtland. Hun hadde ofte en tegnestift i skoen når hun var i heftige debatter med erkerivalen Kåre Willoch! Om hun kjente at hun ble rasende trykket hun foten tegnestiften. Dette trikset har jeg ikke testet, men jeg skal legge en tegnestift i vesken, slik at jeg er forberedt for enhver debatt!

Har du noen skjulte triks i ermet? Dette er et tema som engasjerer! Del gjerne ditt beste tips nedenfor.

Ha en strålende helg!

Klem fra Cecilia – som sliter sofaen på hytta, men nå! venter langrennskiene!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *